Skab en verden med leg

I anledningen af LEGO®’s 90-års fødselsdag inviterer vi alle danske kulturaktører til at være med i vores globale kampagne ”Skab en verden med leg” – er du klar til at lege med?

Vil du være med i en verdensomspændende lege-kampagne?

Vi inviterer alle danske kulturaktører til at være med i vores globale bevægelse ”Skab en verden med leg”, som har til formål at sætte leg på dagsordenen i Danmark og i resten af verden.

Leg er, hos alle børn, en helt essentiel del af det at lære. Når børn leger, udvikler de helt naturligt alle de vigtige færdigheder og kompetencer, som de skal bruge til at trives og navigere i en kompleks og hurtig foranderlig verden.84 % af børn ville ønske, de kunne lege mere med deres forældre*

Mindre tid til at lege betyder mindre tid til at forestille sig ting. Det betyder mindre tid til at finde løsninger - mindre tid til at eksperimentere sammen med venner – og mindre tid til at udvikle alle de færdigheder, som verdens børn har brug for, når de vokser op og udvikler sig. *(LEGO Play Well Study 2022)

Leg er en helt essentiel del af det at lære

I LEGO Fonden ønsker vi at skabe de bedste forudsætninger for, at børn kan udvikle sig og lære igennem leg. Derfor inviterer vi dig til at lege med og blive en del af vores verdensomspændende kampagne. Er du et bibliotek, museum, en kultur- eller uddannelsesinstitution, spejderforening, højskole, et fællesskab eller noget helt andet så vær med, når vi sammen sætter fokus på læring gennem leg.

Hvordan kommer jeg i gang?

Det er nemt, hurtigt og gratis at være med i ”Skab en verden med leg” kampagnen. Vi har udviklet en aktivitetspakke med inspiration og ideer til lege-aktiviteter og ideer, til hvordan du kan sprede budskabet.

Udforsk aktiviteterne

Aktivitetspakken indeholder et idékatalog med ni konkrete aktiviteter til at skabe engagerende lege-oplevelser for børn og deres forældre. Ideerne har fokus på læring gennem leg og understøtter forældrene i udviklingen af børnenes færdigheder gennem legen. Du kan bruge og implementere idéerne præcis som de er, eller du kan tilpasse dem, så de passer perfekt til dine rammer. Pakken indeholder også materiale, som du frit kan benytte dig af, når du skal sprede budskabet om dit event eller aktivitet.

Download aktivitetspakke

Del jeres aktiviteter med omverdenen

Brug hashtagget: #skabenverdenmedleg, når I kommunikerer på digitale kanaler om jeres event eller aktivitet. Så er I med til at sprede budskabet om vigtigheden af læring gennem leg.

En global kampagne aktiv i 11 lande

Læs mere på vores globale website ”Build a World of Play” og få masser af inspiration til lege- aktiviteter og viden om læring gennem leg.

Build a World of Play

Mød vores danske aktører

Flere kulturinstitutioner er allerede en del af ”Skab en verden med leg” kampagnen i Danmark.
Nedenfor kan du lade dig inspirere og se eksempler på de enkelte aktørernes events og aktiviteter.

DOKK1

Dokk1, Aarhus Bibliotekerne

Aarhus Bibliotekerne består af 19 biblioteker i Aarhus, som alle er engageret i ”Skab en verden med leg” bevægelsen. På hovedbiblioteket Dokk1 er idéudviklingen i fuld gang, og planen er at skabe et årligt arrangement, der skal klæde borgere såvel som medarbejdere og hele Dokk1 på til leg. Ambitionen er, at få leg helt tæt ind på kroppen ved at arbejde med stimulering af børn gennem leg og læring i det fysiske rum.

Læs mere om DOKK1 her

 

Københavns Professionshøjskole, Pædagoguddannelsen  

250 børn og deres pædagoger fra forskellige daginstitutioner inviteres til ”Store Legedag” med de studerende på Campus Carlsberg, der afholder legende workshops som skal inspirere pædagogerne med sjove, nyopfundne lege. Samtidig inviteres pædagogerne til foredrag med forskere, som vil formidle den nyeste viden inden for læring gennem leg. ”Store Legedag” har til formål at skabe et læringsrum for den pædagogiske praksis, hvor studerende, pædagoger og forskere samarbejder og lader sig inspirere til at skabe endnu flere legende oplevelser for børn. 

Læs mere om Professionshøjskolerne her

 

Nationalmuseet

Nationalmuseet bidrager til ”Skab en verden med leg” bevægelsen med en måneds lang ”Ragnarok” oplevelse på museet med særligt fokus på leg i formidlingen. Oplevelsen tager udgangspunkt i Vikingetidens fortællinger om Ragnarok og består af historier fortalt af levende guder fra Nordisk mytologi, som spilles af skuespillere i spektakulære kostumer. Museets dunkle rum med vikingefund skaber rammerne for de dystre fortællinger, samtidig med at guderne interagerer med publikum undervejs, og skaber en dramatisk levende fortælling.

Læs mere om Nationalmuseet her

 

Danmarks Krigsmuseum

Krigsmuseet er en del af Nationalmuseet og ”Skab en verden med leg” bevægelsen. I forbindelse med at Tour de France kommer til København, udvikler Krigsmuseet børneaktiviteter, der lægger vægt på cykling og bevægelse. Brugen af ​​cykler er knyttet til museets krigstema, hvor cykler er blevet brugt af forsvaret i krig og fred. I aktiviteterne for børn og deres familier prioriteres en aktiv tilgang til viden, en tilgang der kombinerer det legende og det fysiske i én samlet museumsoplevelse. Udstillingen løber fra den 27. juni til den 5. august.

Læs mere om Krigsmuseet her

 

Trelleborg vikingeborg

Trelleborg Vikingeborg er en del af Danmarks Nationalmuseum, og arbejder aktivt med legende læring, hvor al formidling og aktiviteter har fokus på inddragelse af børn.
Museet arrangerer en lang række aktiviteter i forbindelse med ”Skab en verden med leg”, hvor målet er at skabe et oplevelsesrum, hvor børnene kan deltage og involvere sig med hele kroppen. Aktiviteterne rummer blandt andet en ”Warrior Camp” for børn, etablering af en vikingehave som byder op til leg, en mobil videns-vogn med idéer til børn, familie-lege der indeholder viden om vikingetiden, mysteriejagt eller skattespil og meget mere.
Aktiviteterne løber af stablen fra slutningen af juni til og med august måned.

Læs mere om Trelleborg Vikingeborg her

 

ChangeX

ChangeX er en interaktiv ”community” platform, som gør det muligt for danske organisationer og fællesskaber, at søge penge til at søsætte allerede udviklede ideer, skabt af sociale entreprenører, som har fokus på læring gennem leg. Den samlede donationspulje er på i alt 1,1 millioner kroner.  ChangeX er med i ”Skab en verden med leg” bevægelsen, og formålet er, at støtte og styrke lokalsamfundet, forældre og omsorgspersoner og skabe flere legende oplevelser for børn. Ansøgning om pengepuljen er mulig fra september måned. Nærmere information følger.   

Læs mere om ChangeX platform her

Del jeres erfaringer med os

Vi sætter stor pris på vidensdeling, og derfor opfordrer vi dig til at dele dine erfaringer med os via denne

Google Form

Vil du i kontakt med os?

Er du et museum, bibliotek eller en anden større kulturorganisation, og har du et ønske om at lave større events så skriv en mail til os. Så får du også muligheden for at videns-dele og sparre med os og de øvrige danske aktører, som er en del af kampagnen.

Skriv til: skabenverdenmedleg@lego.com

Få svar på dine spørgsmål

Q: Hvad er Skab en verden med leg?
Q: Hvorfor skal jeg være med?
Q: Hvordan gør jeg?
Q: Kan jeg tilpasse jeres aktiviteter?
Q: Kan jeg skabe min egen læring gennem leg aktivitet?